Ученици от Асеновград прескачаха огън в обичая „Мартуване“

За здраве, късмет и прогонване на злите сили

Обичаят „Мартуване” бе пресъздаден от ученици в Асеновград, по инициатива на Историческия музей в града. Възпитаници от IIб клас на ОУ „Петко Каравелов“ прескачаха огън, за да прогонят лошото и да се подготвят за посрещане на Баба Марта и пролетта. Обичаят е възникнал още от древността в гръцките махали на някогашна Станимака. Традиционно се провежда на 1-ви март.

Участниците в ритуала са момчета на възраст от 8 г. до 12 г. В ръцете си учениците държаха така наречените „хелидони” (от гръцки език – „лястовички”). Хелидонът представлява предмет, изработван от дърво, главно от децата, участвали в ритуала, или от техни близки. На върха му има лястовица, която при издърпване на една връв, завърта.

В миналото момчетата участници в обичая обикаляли махалите на Станимака, пеели песен и са наричали:

„Марта ни дойде хубава,

от лани още по-хубава,

и вие, жени със деца,

турнете в кошница по две яйца.“

В кошницата са им слагали дарове – яйца и дребни монети.

Обичаят е символ на новото начало, на възраждащата се пролет, а яйцето – на новия живот.

След като завъртаха хелидоните и изричаха наричането, учениците от Асеновград прескачаха малък огън, като символ за здраве, късмет и пречистване от зли сили и уроки. Децата, включили се в инициативата, бяха общо 26. Всички се вълнуваха, защото за тях провеждането на ритуала е нещо ново и непознато. Част от програмата на учениците бяха песни и стихчета, посветени на Баба Марта. Участниците в „Мартуване“ получиха мартеници от гостите си от Историческия музей, както и грамота.

Подобни статии

Top