Ученици от Българското училище "Райна Княгиня" в Дъблин пристигнаха в Пловдив, за да видят Античния театър на живо - DC news

Ученици от Българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин пристигнаха в Пловдив, за да видят Античния театър на живо

Идеята за посещението в Пловдив по време на лятната ваканция е на самите ученици

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и доц. д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ посрещнаха днес в Епископската базилика на Филипопол шест ученици от Българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин, Ирландия, заедно с тяхната преподавателка Зорница Гоган.

Идеята за посещението в Пловдив по време на лятната ваканция е на самите ученици, на възраст 17-18 г., чиято мечта е да видят на живо Античния театър.  Днес те си направиха среща в Пловдив, а заместник-кметът Пламен Панов, който прегърна идеята им с ентусиазъм, ги посрещна за да им разкаже за древния град, културно- историческите забележителности и събитията, с които Пловдив се гордее.

Той им разказа и защо наричат Пловдив най – старият жив град в Европа и шестият най – стар в света и за емоциите и ефекта след обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019. Стана дума и за забавленията, които градът предлага за младите хора, като специално им препоръча да посетят кв. Капана.

Доц.д-р Елена Кантарева, която е и реставратор на Епископската базилика, също поздрави учениците и разказа факти за изключително впечатляващия обект. След това групата бе поета от екскурзовод, който след Базиликата ще ги преведе през Главната улица, за да им покаже интересните места, Римския стадион, Античния театър – тяхната цел, къща Клианти и кв. Капана.

Още при пристигането си, младежите от Дъблин с български корени и чудесен български език, получиха подаръци, които да им бъдат от полза. Фондация „Пловдив 2019“ осигури рекламни торбички, фланелки, шапки, тефтер, значки и др. с логото на Европейската столица на култура, а от издателска къща „Жанет-45“, които с радост се отзоваха щом разбраха за посещението, изпратиха специално подбрани за възрастта им книги, сред които заглавия от Георги Господинов, Здравка Евтимова, Стефан Цанев, Мария Донева, Ина Иванова, Людмил Станев и други.

Доц.д-р Елена Кантарева подари на всеки от гостите каталог на Епископската базилика. Не липсваха и снимки за спомен от срещата, която със сигурност няма да е последна.

1 2

Подобни статии

Top