Ученици от пловдивската Хуманитарна гимназия питат магистрати как да станат прокурори - DC news

Ученици от пловдивската Хуманитарна гимназия питат магистрати как да станат прокурори

Разговорът бе в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“

Ученици от Хуманитарната гимназия „Св.Св.Кирил и Методий“ в гр. Пловдив се срещнаха с прокурор и следовател от Окръжна прокуратура – Пловдив в рамките на инициативата на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите  – „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“.

Откритият урок пред гимназисти от 10, 11 и 12 клас изнесоха прокурор Мария Тодорова и Димитър Ралев, следовател. Те обясниха на учениците каква е структурата на държавното обвинение и правомощията му,  какви са правата и задълженията им, как да постъпят, ако станат свидетели или жертва на престъпление.

„Правосъдието никак не е лесно. За да се приключи едно дело е нужен много труд“, каза на учениците следовател Димитър Ралев.

„Тази година завършвам 12-и клас и ще кандидатствам право. Когато завърша, как мога да стана прокурор“, попита един от младежите, който  присъстваше на срещата.

„Когато завършиш, вземеш всички изпити и преминеш през задължителния юридически стаж, можеш да се явиш на конкурс за младши прокурори, съдии или следователи, и ако спечелиш, да започнеш работа. Преди това задължително се преминава и през обучение в Националния институт по правосъдие.  Но юридическото образование дава и много други възможности за работа“, обясни прокурор Мария Тодорова.

„Станете следователи. Нашата професия е много интересна, но и натоварена“, насърчи учениците Димитър Ралев. Един от тях го попита как може да се разпознае дали даден обвиняем употребява наркотици.

Магистратите обясниха, че се назначават експертизи, като първоначално се използва тест с техническо средство, ако се извършва проверка на водач на автомобил.

Кампанията на АПБ продължава и в други пловдивски училища.

Подобни статии

Top