Ученици от „Сценични кадри“ - блестящи на конкурс за таланти в училищата по изкуствата - DC news

Ученици от „Сценични кадри“ – блестящи на конкурс за таланти в училищата по изкуствата

Конкурсът е организиран от Министерство на културата

Шест талантливи възпитанички на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив бяха отличени в тазгодишното издание на Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн на Министерството на културата за талантливи ученици в училищата по изкуствата.

Ралица Илиева от 11 клас е класирана на първо място в специалност „Театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла“. След нея на второ и трето място в тази категория са класирани Антония Драмчева и  Преслава Кюртова, също от 11 клас в гимназията.

Десетокласничката Доротея Раичкова води класацията в „Рекламна графика/графичен дизайн“, а деветокласничките Лейа Латева и  Габриела Георгиева са класирани на първо и второ място в категория  „Сценичен костюм“.

Победителите заявиха, че голяма заслуга за техните успехи имат преподавателите им – Кънчо Касабов, по “Компютърна графика”, Доротея Христова по “Театрален грим и перуки”, Рада Хаджийска по “Сценичен костюм” и Елица Маринова, по “Театрална кукла”. Талантливите тийнейджърки, които ще получават едногодишна стипендия от Министерството на културата, заявиха своята признателност към учителите си.

В конкурса със свои произведения тази година са участвали 326 ученици от VIII до XI клас от 12 училища по изкуствата в цялата страна. Само от  Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив са се състезавали 13 души.

Подобни статии

Top