Ученици от СУ "Св. Константин-Кирил Философ" влязоха в обувките на съдии, прокурори и адвокати - DC news

Ученици от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ влязоха в обувките на съдии, прокурори и адвокати

Възстановка на съдебен процес по действителен случай за Деня на отворените врати на Апелативен съд – Пловдив

Ученици от 11-ти и 12-ти клас на СУ „Свети Константин-Кирил Философ“  в Пловдив представиха в препълнената зала №1, възстановка на наказателен процес по действителен случай в Деня на отворените врати на Апелативен съд – Пловдив. Събитието премина под надслов „25 години Апелативен съд – Пловдив“, които се навършват през април. Денят на отворените врати се проведе със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) в община Пловдив, район „Южен“.

Председателят на съда Магдалина Иванова приветства с добре дошли гостите. Тя разказа, че Пловдивският апелативен съд е вторият по големина в страната. В неговия апелативен район функционират 6 окръжни съдилища, които се намират в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. В апелативния район работят и 27 районни съдилища, а общият брой на всички съдии е близо 400.

Учениците облякоха тоги и успешно влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати – защитници и повереници, свидетели и вещи лица, граждански ищци и частни обвинители.  Те показаха на присъстващите в залата ученици и гости как на практика протича един наказателен съдебен процес по дело за грабеж, извършен от мъж в условията на опасен рецидив. На пострадалата и на подсъдимия бяха предявени веществените доказателства – чанта и портмоне, а съдът изгледа видеозапис от охранителна камера, заснела тичащия младеж след извършване на грабежа.

Когато съдебният състав се оттегли на тайно съвещание,

за  да обсъди доказателствата по делото и да определи размера на наказанието на подсъдимия, служители на „Съдебна охрана“ направиха демонстрация на техники за конвоиране на задържани лица. Те показаха огнестрелни оръжия и устройства за мигновено обездвижване на опитващ се да избяга задържан.

Съдът от ученици призна подсъдимия за виновен и го осъди на 6 години лишаване от свобода.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив г-жа Магдалина Иванова връчи грамоти на учениците за активно участие и отлично представяне във възстановката на съдебен процес.

Директорът на СУ „Свети Константин-Кирил Философ“  Елена Костадинова

благодари на Апелативния съд за предоставената възможност децата да участват във възстановка на наказателен процес. Тя заяви, че се надява сред учениците й да има бъдещи юристи. Костадинова поднесе на председателя на съда Магдалина Иванова и на съдия Христо Крачолов по една мартеница, ръчно изработена от по-малките ученици в СУ„Свети Константи-Кирил Философ“ и каза, че се надява на нови съвместни инициативи с Апелативен съд – Пловдив и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Сред гостите в Деня на отворените врати на Апелативен съд – Пловдив беше директорът на Регионалното управление по образование в Пловдив Антоанета Пакова, учители и ученици от СУ „Свети Константин-Кирил Философ“ гр. Пловдив.

Подобни статии

Top