Ученици съдиха убиец в пловдивския Апелативния съд

Ученици от Националната търговска гимназия – Пловдив, от  ХI „в“ клас, гостуваха на Апелативния съд по повод 20-годишния юбилей от възстановяването му.

За малко повече от час емблематичната зала №1, в която се провеждат знакови съдебни дела, се превърна в класна стая за гимназистите.

За първи път в четиригодишната история на инициативата „Час на класа. Съдът отблизо“ учениците сами избраха върху какъв казус да бъде възстановката на съдебния процес.

Те решиха да разиграят реален случай на убийство, разглеждан от пловдивските съдии. До тежкия инцидент се стига след ожесточен спор между двама младежи на пейка в парка, който приключва със смъртоносни удари с нож. Извършителят е арестуван по описанието на свидетели пред полицията. Учениците се включиха в разпознаване на „нападателя“.

След това петима единадесетокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №1. Други влязоха в ролята на прокурори и адвокати. По време на възстановката на съдебен процес учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“, а накрая произнесоха „присъда“.

С много емоции беше посрещната демонстрацията на служители от областно звено „Съдебна охрана“ към Министерството на правосъдието. Униформените направиха презентация на използваните в пряката им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и различни техники при конвоиране на задържани лица.

„На децата им беше интересно, защото станаха активни участници в процеса, влязоха в роли и получиха ново разбиране за нещата. Насочихме се към този клас, след като преподавателката им по право Валерия Стаматова сподели, че у тях е назряла идеята сами да разиграят съдебен процес. Това, че дойдоха в реална среда в Съдебната палата, ще им бъде полезно, защото целта ни е да свързваме теорията с практиката“, заяви директорката на Националната търговска гимназия Славейка Иванова, която придружаваше учениците.

Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив награди с грамота всеки от участниците. Тя ги поздрави за отличното представяне и им пожела тези, които са се насочили към професията на юриста, да сбъднат мечтата си.

Подобни статии

Top