Ученици станаха съдии и прокурори в съда и прокуратурата в Асеновград (СНИМКИ) - DC news

Ученици станаха съдии и прокурори в съда и прокуратурата в Асеновград (СНИМКИ)

Десетокласниците участваха в симулативен съдебен процес в Деня на отворените врати в Районен съд – Асеновград и РП-Пловдив – Териториално отделение – Асеновград

Десетокласници от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Асеновград участваха в симулативен съдебен процес в Деня на отворените врати, организиран от Районен съд – Асеновград, РП-Пловдив – Териториално отделение – Асеновград и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Тази година кампанията се осъществява под мотото „Открито за съдебната власт“. Денят на отворените е врати се проведе в зала №1 в Районен съд – Асеновград.

Учениците се подготвяха няколко седмици за участие в симулативния процес и се срещаха с прокурор Даниела Андреева и съдия Иван Шейтанов, които им помагаха. „Казусът по делото беше за грабеж на мобилен телефон и чанта, извършен от млад мъж в пияно състояние“, обясни Даниела Андреева, прокурор в РП-Пловдив – Териториално отделение – Асеновград.

Събитието беше открито от председателя на Районен съд – Асеновград – съдия Мария Караджова. Учениците влязоха в ролята на съдия, прокурор, адвокат, подсъдим, свидетели и вещи лица. Прокурорите пледираха за 5 години ефективно наказание. Подсъдимият разказа, че е бил изоставен от приятелката си и в пияно състояние е извършил грабежа. Той се разкая за стореното и върна отнетите вещи. Съдът постанови присъда от 2 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Прокурорите заявиха, че ще протестират присъдата.

Денят на отворените врати се провежда всяка година по повод 16 април – Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста и съдебния служител.

Подобни статии

Top