Ученици в Асеновград обличат розово в Световния ден против тормоза в училище

Ден на розовата фланелка организират в СУ “Св. княз Борис I” – Асеновград.

Децата от първи до осми клас ще се съберат във фойаето пред учителската стая в рамките на голямото междучасие, за да кажат заедно“ Не на тормоза в училище“. 

„Нека на този ден всеки носи розова дреха или розов аксесоар в знак на съпричастност към жертвите на тормоза“ е посланието на малките асеновградчани.

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държава и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.

Училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа в случай, че някой разбере за това. Поради страх или друга причина повечето деца жертви на училищен тормоз не споделят с родителите или учителите си това.

Тормозът между връстници е много подценяван и най-често остава невидим за учителите и родителите, но той е първата и най-основна причина за самоубийствата сред тийнейджърите, казват психолози. А интернетът и телефоните го превръщат в 24-часов.

 

Подобни статии

Top