Ученици завзеха местата на съветниците в Пловдив (СНИМКИ)

Ученици от ЕГ „Иван Вазов” посетиха Общински съвет Пловдив

Ученици от 8 до 11 клас от Езикова гимназия „Иван Вазов” посетиха Общински съвет, за да се запознаят с работата му като орган на местното самоуправление.

Средношколците, които са част от Европейския клуб към гимназията, а някои от тях са избрани за младши посланици, като част от програмата на Европейския парламент за посланици в различни училища, бяха посрещнати от председателя на Общински съвет Савина Петкова. Тя ги запозна с основните правомощия, които има Общински съвет, разписани в законодателството на България.

Петкова разказа на ученици за структурата на Общински съвет, работата на неговите комисии и какъв е пътят на едно предложение от неговото изготвяне до приемането му на общинска сесия. Учениците бяха любопитни да разберат как се определя дневния ред и кой и как може да свика общинска сесия.

Председателят обясни какви решения може да взима Общинския съвет и каква е разликата между обикновено, абсолютно и квалифицирано мнозинство и случаите, в които се прилагат.

Учениците поискаха да разберат и кое ще е най-голямото предизвикателство пред съветниците през 2019 г. Председателят сподели, че тази година е последната от мандата на настоящия съвет и това ще окаже влияние в една или друга степен. Петкова все пак изрази надежда, че въпреки задаващите се местни избори през есента, общинските съветници ще продължат да работят в диалог.

В края на срещата гимназистите си направиха снимки за спомен в залата на Общинския съвет, а председателят Петкова ги покани да присъстват и на сесия в най-скоро време.

Подобни статии

Top