Учениците се връщат на училище след 12 април, отварят фитнеси и спортни зали (ВИДЕО)

Отварят се също театрите и заведенията с градини на открито

Учениците се връщат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Децата ще се завърнат в детските градини и яслите от 5 април. Това съобщи тази сутрин министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„Вчера с много експерти коментирахме какво трябва да се случи занапред. Най-високо натрупване на мнения има за връщане на учениците в училище от 12 април. Децата ще се върнат в детските градини и яслите на 5 април“, каза той.

„Има предложение от 1 април фитнесите да работят с 30% капацитет. Най-вероятно това ще бъде факт в заповед, която ще издам. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април“, посочи Ангелов на извънреден брифинг.

„Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. Обмисля се отваряне на ресторантите само с открити площи и градини. Нощните заведения остават затворени“, заяви още здравният министър. По думите му мероприятия на закрито няма да се провеждат.

От 1 април ще отворят врати театрите при 30% капацитет.

Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане тенденция. В Кюстендил е така, в някои други градове също наблюдаваме такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”, допълни още той.

„Много внимателно търсим баланса, отваряме само това, което не крие риск. В заведенията – само откритите пространства. Фитнеси, спортни зали, танцови зали, там, където хората могат да намерят отдушник от безкрайната умора от всички мерки, които вече година търпят“, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Според него вече милион и половина българи са имунни, те са защитени – 250 000, от тях, защото са преболедували, а вероятно тяхната бройка е около 500 000 най-малко и 450 000, защото са имунизирани. И тази бройка ще расте на ден с 10 до 15 хиляди.

„Следим тенденцията, ако се наложи ще реагираме адекватно“, заключи министърът.

Снимка и видео: Фейсбук/NOVA

Подобни статии

Top