Учениците в Пловдив минават на ротационен режим от утре, повечето студенти ще учат онлайн от днес

Единствено студентите в Медицинския университет ще учат присъствено, със зелени сертификати

Учениците в Пловдив и няколко общини преминават на ротационен принцип на обучение от утре. Това съобщиха от МОН за DCNEWS. Това се случва, след като от вчера Пловдивска област премина в тъмночервената зона на заболеваемост на двуседмична база.

Ротационно ще учат децата в града под тепетата, Асеновград, Брезово, Перущица и община „Марица“. Учениците ще се редуват да учат присъствено на всеки пет дни, за да може  клас да са само половината от тях.

Според заповедта на министъра на здравеопазването, когато общините влязат в тъмночервената зона – между 500 и 750 на 100 хиляди, училищата преминават на ротационен принцип на обучение за учениците от 5 до 12 клас.

От днес изцяло онлайн минават училищата в страната, където общините са с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 хиляди. Мерките важат за София, Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Онлайн ще учат и студентите в пловдивските университети, с изключение на тези в Медицинския университет, където ще се учи присъствено със зелени сертификати.  Причината е, че в МУ-Пловдив много голяма част от студентите, преподавателите и служителите са ваксинирани,  там важат също зелените сертификати за преболедували, тестовете за наличие на антитела, както и отрицателните PCR и антигенни тестове, както е според заповедта на министъра.

От днес на онлайн обучение преминават ПУ „Паисий Хилендарски“, УХТ, Аграрният университет, пловдивският филиал на Технически университет, както и останалите висши училища, които не могат да въведат присъствено обучение със зелени сертификати.

Снимка: МОН

Подобни статии

Top