Училище в Асеновград с открит урок за „Станимашките будители”

Урок по родолюбие в ПГ „Цар Иван Асен II“

От 10:30 ч. в ПГ „Цар Иван Асен II”  ще се проведе изнесен урок по родолюбие на тема „Станимашки будители”. 

По повод Деня на народните будители директорката на Градската библиотека Милена Марковска ще направи презентация пред гимназистите, вдъхновена и изготвена по книгата на Ангел Кръстев с тематичното за повода име – „Будители Станимашки”.

Тя е издадена след смъртта на автора със съдействието на Община Асеновград по повод 80 години от преименуването на Станимака в Асеновград.

Изследователската книга представлява един събирателен сборник, с който да се запази за следващите поколения историята и делата на редица асеновградски будители и дейци, отдали живота и делата си за независимостта, просвещението и културата на града, запазване на неговата духовност.

Целта на урока е да се мотивират повече  ученици да прочетат книгата и да се запознаят с историята и делата на достойни за възхищение и признателност асеновградски будители – борци за национална и църковна независимост, общественици, просветни и култури дейци и духовници.

С  изнесения урок по родолюбие стартират празничните културни събития, посветени на Деня на народните будители тази година.

Подобни статии

Top