Учител от Раковски с успешен здравен проект в конкурс на МЗ

Общо четири проекта от Пловдивско номинирани в конкурса „Посланици на здравето“

Проектът на преподавателя от Професионална гимназия „Петър Парчевич” в Раковски Петър Карпаров „Най-голямото богатство в човешкия живот -здравето -да го опазим”, се класира на първо място в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” на Министерство на здравеопазването (МЗ). Проектът води класацията във възрастовата група от 9 до 12 клас, в която успешно са реализирани общо 19 други инициативи от страната.

Още три проекта от пловдивска област са сред общо 75-те успешно реализирани номинации от страната. Това са „Храни се здравословно, спортувай редовно и се отнасяй към здравето си отговорно”  на учителката Биляна Иванова от НУ „Петко Славейков” във възрастовата група от 1 до 4 клас и двата проекта на Виктория Чалъкова за прогимназиалния етап – „Тихите убийци“ в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Първенец и „Здравето най-добрият ми приятел“ – в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Марково.

В реализирането на дейностите се включиха общо над 5 500 ученици, заедно с техните учители и родители от цялата страна, като проектите бяха насочени към превенцията на рисковите за здравето фактори, отчитат от МЗ.

Конкурсът се провежда по инициатива на здравното ведомство,

в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, като дейностите включват спортни прояви-състезания и турнири по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; разработване на сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.

Подобни статии

Top