Учители, а не университетски преподаватели да пишат учебниците, настояват историци

Учебниците не трябва да се пишат от висшия преподавателски състав

Много е негативно учебници да се пишат от университетски преподаватели, защото доцентите и професорите винаги се опитваме да пишем сложно и да докажем, че знаем много. Това заяви на пресконференция в БТА проф. Нина Дюлгерова – преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“, по повод казуса с представянето на комунистическия режим в учебниците по история за 10 клас, пред news.bg.

Тя изрази мнение, че учебници не трябва да се пишат от висшия преподавателски състав и даде пример с Германия, където това се прави от учителите с помощта на методист от университета, тъй като връзката на учениците е именно със своите учители.

Според Дюлгерова е парадоксално, че комисиите, които оценяват учебното съдържание, са съставени от асистенти на професорите, които са автори на въпросните учебници.

От своя страна Николай Поппетров – историк и автор в учебника по история на „Булвест 2000“ за 10 клас, заяви, че за учебници се говори от 30 години и резултат няма. Той посочи, че не възприема „анти“ позициите, тъй като от тях не излиза нищо креативно – включително от „антикомунизма“.

Според Поппетров е хубаво, че има обществена нагласа по въпроса, но това не било гаранция за дебат. По негови думи образователният министър Красимир Вълчев не може да има мнение по учебното съдържание, защото той не е историк, а политик.

Историкът изрази изненадата си от твърдението, че комисията за оценка на учебниците е некомпетентна, тъй като тя е била избрана именно от МОН.

Той призова просветното министерство да престане да се извинява и пост фактум да обяснява, че проблемът с учебниците, грешките на матурите и т.н. са дошли от другаде. Те идват отвътре, категоричен бе той.

Поппетров подчерта, че не трябва да се пропуска и фактът, че има скрита образователна политика. Има хиляди начини да втълпиш нещо на един човек, без да го впишеш в учебниците, заяви историкът.

1 2 3

Подобни статии

Top