Учители от Карлово и Сопот усвояват изкуството на българската калиграфия  - DC news

Учители от Карлово и Сопот усвояват изкуството на българската калиграфия 

В рамките на проекта предстоят множество иницативи като детски работилници със свободен достъп

С изложбата “Калиграфско-художествени школи и писарски средища по българските земи” в град Карлово, се даде старт на проекта „Калиграфия.бг“, който се реализира от сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“. В рамките на проекта се провежда петдневно обучение в комплекс „Старинно Карлово“ на учители по художествени изкуства и деца, които ще се докоснат до българското калиграфско изкуство.

Целта е да се изгради устойчива и трайна образователна основа за запазване и прилагне на автентични художествени елементи от родната писменост и краснопис.

Пътуващата изложба е дело на Народна библиотека „Иван Вазов“, Пловдив. Идеята на проекта е да се възродят и популяризират традициите на калиграфското изкуство в региона като се се постави началото на изграждане на детски калиграфски школи.

Освен местните учители в обучението, виртуално участват учители по изкуства от мрежата на Асоциацията на българските училища в чужбина –АБУЧ. По-специално учители от 6 български училища в Ирландия, Испания, САЩ, Гърция, Кипър.

В рамките на проекта предстоят множество иницативи като детски работилници със свободен достъп. Първата ще е в четвъртък отново в комплекс „Старинно Карлово“, а втората в петък в читалище „Иван Вазов“ в град Сопот.  Придобитите от учителите умения ще бъдат предадени на техните въпитаници, които за 3 март ще изрисуват пано с размери 2,1 м х 5 м. Също така се предвижда организирането на детски калиграфски конкурс, а най-добрите творби ще бъдат отпачетани върху пощенски картички, които ще бъдат разпратени до изявени обещественици и творци.

Обучението се води от доц. Пеньо Семов Пенев и екипа му от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Проектът „Калиграфия.бг“, е в партньорство с общините Карлово и Сопот и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

Top