Учителката по арменски език Елизабет Вартанян ни напусна навръх рождения си ден

Елизабет Вартанян беше учител № 1 в света по арменски език и почетен гражданин на Пловдив

Навръх 74-я си рожден ден внезапно ни напусна почетният гражданин на Пловдив и учител № 1 в света по арменски език Елизабет Вартанян. Тъжната вест съобщи Сахак Чалъкян, съпредседател на Асоциация „Арменска общност“ в България, на чийто Управителен съвет тя също бе член.

Той припомни, огромният й принос в сферата на образованието – тя е обичан учител от поколения пловдивчани, а също в областта на културата и благотворителността.

Елизабет Вартанян е завършила арменска филология и журналистика в Държавния университет в Ереван. След дипломирането си се завръща в родния Пловдив. Започва кариерата си като журналист – най-напред във в. „Работническо дело“, а след това – в Радио Пловдив. По-късно става преподавател в Арменското училище „Степан Шахумян“ до неговото закриване през 1976 г., когато се мести в емблематичната пловдивска гимназия „Лиляна Димитрова“ (сега СОУ „Патриарх Евтимий“). При повторното отваряне, за което тя е един от инициаторите, се връща във вече преименуваното арменско училище „Виктория и Крикор Тютюнджиян“. Продължава да преподава майчиния си език, като всеки час започва с молитва на арменски. Общият й стаж като учител е 44 години.

Тя е носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

С него Елизабет Вартанян е удостоена по предложение на кмета Иван Тотев през 2012 г. За учител № 1 в света по арменски език е определена през същата година от Министерството на диаспората в Република Армения, а високото отличие й е връчено на тържествена церемония.

Многобройни са нейните изяви в сферата на културата и благотворителността като председател на Сдружение за култура и просвета „Ереван“ в Пловдив и член на УС на Съюза на културно-просветните организации „Ереван“ у нас. За своята активна дейност през 2008 г. е отличена от Министерството на културата „за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура“. Грамотата й е връчена от тогавашния министър Стефан Данаилов.

В годините на демокрацията Елизабет Вартанян два мандата е общински съветник в родния си Пловдив.

От семейството съобщиха, че допълнително ще информират кога ще бъдат поклонението и погребението.

Подобни статии

Top