Учредиха партньорски алианс между 12 европейски танцови фестивали

Пловдив стана домакин на учредяването на Big Pulse Dance Alliance

На специална пресконференция днес в Дома на културата „Борис Христов“, в третия ден от началото на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “ONE DANCE WEEK, който се осъществява от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства” бе обявено учредяването на  Big Pulse Dance Alliance –  партньорски алианс между 12 от най-влиятелните европейски танцови фестивали и институции. ONE DANCE WEEK e сред основателите на Алианса, обединени от една обща цел – подкрепа към съвременния независим танцов сектор, разнообразяване на програмите на големите сцени, достигане до нови публики и изграждане на eдинна мрежа от европейски танцови фестивали.

В пресконференцията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив и Председател на УС на фондация „Пловдив 2019“, Асен Асенов и част от екипа на Фондация „ЕДНО за култура и изкуства” и представители на част от 12-те съучредители. Партньори в Big Pulse Dance Alliance са: Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dance Umbrella (Великобритания), Dublin Dance Festival (Ирландия), Julidans (Холандия), New Baltic Dance (Литва), ONE Dance Week (България), Torinodanza Festival (Италия), Zodiak – Side Step Festival (Финландия), Sismògraf Dance Festival (Каталуния – Испания), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия), CODA Oslo International Dance Festival (Норвегия) и Danscentrum Sverige (Швеция). Big Pulse Dance Alliance е съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

„В 3-тия ден на ONE DANCE WEEK – един от най-значимите проекти от програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019 , сега част от програма „Наследство“ съм щастлив , че заедно с представителите на най-влиятелните европейски танцови фестивали и фондация „Едно“  ще анонсираме създаването на Big Pulse Dance Alliance. Пловдив е град на фестивали! Три от най-големите фестивали в България се случват именно тук. HILLS OF ROCK, който в годините преди ковид ограниченията събира 50 – хилядна публика, OPERA OPEN, с почти 3 хиляди на всеки спектакъл на Античния театър и ONE DANCE WEEK – най-големият български фестивал за съвременен танц и най-разпознаваемия в Европа. Горд съм, като заместник-кмет по култура, че учредяването на Big Pulse Dance Alliance се случва именно в Пловдив! На Пловдив му отива да е място за подобни значими събития“, посочи Пламен Панов.

1 2

Подобни статии

Top