Учредяват асоциация на розопроизводителите в Карловско

Учредителното събрание ще е на 20 май

Розопроизводителите в Карловско учредяват асоциация, съобщи заместник-кметът на Карлово Стойо Карагенски след среща с производители в общината. По думите му местната власт ще подпомогне по всякакъв начин регистрацията на асоциацията, чието учредително събрание ще бъде на 20 май.

В асоциацията ще могат да членуват розопроизводители от Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска области. Тя ще защитава интересите им.

В момента големият проблем е, че много от малките и средни земеделци не са регистрирани и няма яснота дали розовият цвят, произведен от тях, ще бъде изкупен от розоварните.

Проблеми вероятно ще има по време на предстоящата кампания, тъй като още от миналата година в региона има свръхпроизводство на рози. Според производители се очаква изкупната цена да бъде между 1,50 и 2,20 лева за кг. гюл. Хората твърдят, че в такъв случай ще бъдат на загуба и обмислят протестни действия.

Членовете на новата асоциация ще попълват задължително анкетни карти, за да се внесе яснота кой колко декара с розови насаждения отглежда, защото в момента това също не е ясно.

Top