Удължават епидемичната обстановка заради грипа в Пловдивско до 10 февруари - DC news

Удължават епидемичната обстановка заради грипа в Пловдивско до 10 февруари

Учениците се връщат в клас на 6 февруари

Удължава се епидемичната обстановка по отношение на грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ) в Пловдивска област до 10 февруари. Това съобщи директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева на брифинг, след провеждането на поредното заседание на Областния оперативен щаб за грип и ОРЗ в областна управа.

Според нея през последната седмица се наблюдава спад в заболяемостта от ОРЗ и грип като цяло. „Единствено към момента все още има повишение в заболяемостта на хората над 65 години. Особено драстично спадна заболяемостта във възрастовата група на учениците от 5 до 14 години и от 15 до 29 години“, поясни д-р Димчева на брифинг след заседанието.

„Вирусът още циркулира на територията на Пловдивска област, около 60% от пробите, които изпратихме на Националния център за заразни и паразитни болести, са положителни за грип А. В болниците обаче има легла както за деца, така и за възрастни“, подчерта шефката на РЗИ.

По думите й за периода до 10 февруари остават в сила епидемичните мерки, както и досега:

  • преустановяват се свижданията в болниците
  • не се допускат консултации на бременни и бебета, прекратени са плановите имунизации на деца
  • засилен филтър в детските заведения, както и домовете за медико-социални грижи за деца и възрастни.

Засега учениците се връщат в клас на 6 февруари, след като приключи и междусрочната ваканция.

„Във възрастовата група от 0 до 15 години грипът и респираторните заболявания вече не нямат епидемично разпространение и не надхвърлят заболяемост от 99 на 10 000 души. Най-засегнати са възрастовите групи от 29 до 60 и над 65 години“, посочи още д-р Димчева.

Снимка: стопкадър plovdiv24.bg

Подобни статии

Top