Удължават срока за ремонт на големи булеварди в Пловдив

Общинският съвет в Пловдив ще гласува

удължаване срока на реконструкцията на големите градски булеварди до 24 октомври, 2019 г.  Ремонтите на „Коматевско шосе“, „Руски“, „Шести септември“ и изграждането на чисто новия булевард „Северен“ става с 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Причината е, че от момента на сключване на договора с банката на 24 октомври, 2014г. до първите усвоени средства на 10 август, 2016г. има почти 22 месеца закъснение. През това време Общината е извършвала необходимите тръжни и съгласувателни процедури.

Двугодишният договор за изпълнение с  консорциум  „Щрабаг“ е подписан на 15 февруари 2016 г. припомня Дарик.  Датата на започване на работата по „Коматевско шосе“, „Руски“и  „Шести септември“ е пет месеца по-късно, а на „Северен“ – на 19 април, 2017 г.

В мотивите си кметът допълва, че забавянето на изграждането на новия булевард се дължи на процедурите по отчуждаване на имоти. Те трябва да приключат до края на тази година.

В предложението си градоначалникът посочва още, че рехабилитацията на булевардите по 30-милионния заем се извършва успоредно с комуналните дружества в Пловдив. Те извършват подмяна на съответните мрежи и съоръжения съобразно техните нужди и финансови възможности.

Изменението на споразумението с ЕБВР ще бъде гласувано на сесията на местния парламент този четвъртък.

Подобни статии

Top