Удължават учебната година за част от учениците

Учебната година ще приключи присъствено за всички ученици след завършването на зрелостниците.

Външното оценяване и матурите ще се проведат в училищата и няма да отпада учебен материал. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

Учебната година се удължава за децата от първи до шести клас, посочи образователният министър в оставка Красимир Вълчев.

„Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение – това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности“, обясни той.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от четвърти, седми, десети и дванадесети клас. „Няма тематично изоставане от предходни години“, заяви просветният министър.

„Има предпоставки да бъде проведено при спазването на всички епидемични условия. Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове“, поясни Вълчев.

Източник и снимка: БНР

Подобни статии

Top