Удължиха двойно срока за плащане сметките за ток

Мораториум върху плащането на сметки, обаче, не е в интерес на потребителите, смята енергийният министър

Срокът за плащането на сметки за консумирана електроенергия ще бъде удължен двойно – с 20 дни, вместо регламентирания по норматив 10-дневен срок. Това бе решено на съвместно заседание днес между министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и представители на трите електроразпределителни дружества – „ЧЕЗ Разпределение България“, „Електроразпределение Юг“ и „Електроразпределение Север“. Удълженият срок ще бъде посочен във фактурите на потребителите, както и на интернет-страниците на електроразпределителните дружества. При необходимост, след изтичането му, има готовност той да бъде преразгледан отново.

Мярката има за цел да облекчи потребителите в условията на извънредно положение в страната, въведено във връзка с разпространението на коронавируса COVID-19. По отношение на призивите за мораториум върху плащането на сметки, министър Петкова подчерта, че това не е в интерес на потребителите, защото впоследствие за тях ще се натрупа плащане на две, три или повече сметки. В клиентските центрове е организиран ред за влизане според указанията и помещенията се дезинфекцират.

Във всички електроразпределителни дружества ще бъдат преустановени планираните дейности, свързани с рехабилитация на мрежата, но дежурните екипи ще продължат да работят в аварийни случаи където е необходимо, информира министър Петкова. За да бъде гарантирана непрекъснатостта на електрозахранването в болничните заведения, от днес там ще стартират проверки дали те разполагат с алтернативно захранване и дали то е изправно.

Подобни статии

Top