Удължиха извънредното положение до 13 май

Да няма съдебна ваканция през 2020 г.,реши също на първо четене парламентът

Извънредното положение беше удължено от Народното събрание до 13 май. Депутатите гласуваха на първо четене предложението на Министерския съвет, мотивирано с разпространението на коронавируса у нас. Припомняме, че извънредното положение бе въведено с решение на парламента на 13 март и първоначално беше до 13 април.

„За“ удължаването бяха 122 депутати, „против“ – 47 , а „въздържал се“ гласуваха 7 народни представители.

НС възложи на правителството да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация в съответствие с Конституцията.

Не бяха приети двете еднакви предложения на БСП и на „Обединени патриоти“ срокът да бъде до 30 април.

Според новите правила първо гласуваха депутатите от БСП, ДПС, „Воля“ и независимите народни представители. След тях правото си на глас упражниха от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

На второ четене удължаването на извънредното положение ще бъде гласувано в понеделник.

Да няма съдебна ваканция през 2020 г., реши също на първо четене парламентът. С текстовете изрично се предвижда сроковете по Закона за обществените поръчки и концесионните договори да не спират.

С изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на длъжника се гарантира несеквестируем доход, не по-малък от минималната работна заплата, за да му бъде осигурен минимален стандарт на живот.

Източник: dariknews.bg
Снимка: NOVA

Подобни статии

Top