Удар с нож по шията причинил смъртта на Цветан, убит от баща си в Козаново

60-годишният Йордан Филипов се изправи за пореден път пред Апелативния съд в Пловдив

35-годишният Цветан Филипов, който бе убит от баща си Йордан във вилата им край асеновградското село Козаново ранните часове на 14 юли 2019 г. е починал от прободна рана в шията. Това стана ясно от поредната съдебно-медицинска експертиза, която днес бе приета от Апелативния съд в Пловдив. Фаталната рана е нанесена с ножа на самия Цветан от 60-годишния му баща, докато двамата се сборичкали във фаталната нощ. Въпреки 11-те прободни рани по тялото, нараняването в областта на шията е единственото, което води до т.нар. въздушна емболия, която е причинила смъртта, защото е срязана вена на шията, която води до такъв ефект – всмукване на въздух, който след това се пренася в кръвоносната система, обясни експертът патоанатом д-р Светлозар Спасов.  По думите му пред съда това са удари, нанесени с голяма сила, а е имало и борба между двамата. Тези удари не са били случайни, смята съдебният медик.

Пред съда днес бе изслушана и психиатричната експертиза на убития Цветан Филипов. Според съдебния експерт в нощта на убийството той е бил под влияние на алкохол, което е определило неговото поведение. Съвсем наскоро младият мъж бил се върнал от лечение в психиатрична клиника, където бил приет именно заради пиянството.

16 години затвор за бащата от Козаново, убил сина си

Според прокурора от апелативна прокуратура Иван Даскалов, оръжието на убийството е ножът, който първоначално е държал синът Цветан. Впоследствие обаче бащата Йордан успял да му го отнеме и го намушкал с него. „Но няма как да се каже кой от 11-те удара с нож е довел до смъртта на сина му, тъй като всеки от ударите би могъл да бъде причина за настъпването на фаталния край“, категоричен бе обвинителят.

По думите му наказанието, отсъдено от Окръжния съд – 16 години затвор при първоначален строг режим, е правилно и законосъобразно. Окръжният съд правилно е отчел, че присъдата не трябва да е доживотен затвор и че наказанието трябва да се определи при превес на смекчаващите обстоятелства. Прокурор Даскалов настоя да се потвърди присъдата на първата инстанция, както и гражданския иск в размер на общо 150 000 лв. спрямо бившата съпруга и другия син на Йордан – Иван Филипов, който днес присъстваше в съдебната зала.

Защитничката на бащата – адвокат Марияна Николова, поиска присъдата, постановена на първа инстанция да бъде отменена като неправилна и незаконосъобразна. По думите й не са отчетени целите, както и агресивното поведение на убития Цветан. Тя поиска и отмяна на гражданските искове.

Самият Йордан Филипов поиска по-малко наказание.

Съдът ще се произнесе в законовия срок по делото.

Припомняме, че убийството станало на 13 срещу 14 юли 2019 г., вечерта, след като бащата и синът получили 20 лева за услуга, извършена на техни близки. Двамата отишли в семеен имот – постройка в землището на с. Козаново. Те носели със себе си бира и ракия. Докато пиели, започнали да спорят за неблагополучията в живота и за постоянната липса на пари.

Йордан, който уби сина си в село Козаново, застава пред съда

След полунощ, на 14 юли 2019 г., разправията се изострила и пострадалият Цветан посегнал да удари с ръка баща си. Взел кухненски нож, но баща му успял да го отнеме. Сборичкали се, като през това време обвиняемият взел от масата друг нож. Докато се блъскали, Йордан си одраскал гърба на райбера на вратата и в този момент притиснал с лявата ръка сина си. Нанесъл му два удара с нож в корема. Синът се опитвал да се съпротивлява, но бащата му нанесъл порезни наранявания и по шията, ръцете и гръдния кош. От ударите синът Цветан се свлякъл на леглото и починал. След това обвиняемият се преоблякъл. Той отишъл при свой близък и обяснил, че синът му сам си бил прерязал вените, от което починал и трябвало да организира погребение. Бил подаден сигнал на тел. 112 и на място пристигнали полицейски служители.

Подобни статии

Top