Удостояват Алекс Начева и Кирил Киров с Почетен знак на Пловдив

Предложението ще бъде гласувано на сесията на Общинския съвет в четвъртък

Общинският съвет на град Пловдив ще удостои лекоатлетката Александра Начева и стрелеца Кирил Киров със званието „Почетен знак на град Пловдив“ на предстоящата сесия в четвъртък. Предложението е на 14 общински съветници и вече е входирано в дневния ред.

Александра Начева от СКЛА „Ботев Пловдив“ се занимава с лека атлетика от 8-годишна възраст. Към тройния скок се насочва през 2015-а година се насочва към тройния скок с личен треньор Стойко Цонов. Александра Начева учи в ЕГ „Иван Вазов“ в 11 клас.

За този кратък период има 10 държавни титли и 5 златни медала от Балкански шампионати до 18 и до 20 години. Сребълна медалистка е от Европейското първенство в Гьор до 18 години, вицесветовна шампионка до 18 години от Найроби, световна шампионка до 20 години в Тампере.

Най-големият й успех е златния медал от Младежките олимпийски игри в Буенов Айрес през 2018-а година. Тази титла е най-високият връх, постиган до момента от български лекоатлет в тази възрастова група.

Тя е поставила 4 национални рекорда на България в рамките на година и половина.

Кирил Киров е започнал да се занимава със спортни стрелба преди 7 години и вече е майстор на спорта. Негов личен треньор в АСК „Тракия Пловдив“ е Румяна Апостолова. В момента е ученик с СУ „Св. Патриарх Евтими“ в 12 клас.

Кирил Киров е петкратен шампион на България, носител е още на 3 сребърни и 1 бронзов медал. В републикански турнири има 9 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала. От международни турнири е завоювал 5 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала. Подобрил е 2 национални рекорда по стрелба с пистолет.

Взел е участие на 3 финала на европейски първенства – шесто място в Баку 2016, седмо място в Марибор 2017 и осмо място в Гьор 2018. Отново в Гьор 2018 печели бронзов медал

И при Кирил Киров най-голямото отличие е олимпийската шампионска титла от Младежките игри в Буенос Айрес 2018.

Подобни статии

Top