Удостояват Пау Рока със званието „Доктор хонорис кауза“ на УХТ - DC news

Удостояват Пау Рока със званието „Доктор хонорис кауза“ на УХТ

Церемонията ще се състои днес в 10.30 ч.

Пау Рока, генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV), ще бъда удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии. Тържествената церемония ще се състои на 8 октомври 2021 г., от 10,30 ч. в аула „Проф. Милен Бешков“ във висшето училище.

Академичният съвет на УХТ присъди почетното звание на последното си заседание. Предложението бе направено от Инициативен комитет с председател доц. д-р Стефчо Кемилев, председател на Общото събрание на УХТ, в състав: проф. д-р Десислав Балев, декан на Технологичния факултет на УХТ, доц. д-р Христо Спасов, ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ и зам.-ректор по учебна дейност, инж. Иван Папазов, член на Съвета на настоятелите на УХТ и изпълнителен директор на VP BRANDS INTERNATIONAL, и ректора на УХТ проф. д-р Пламен Моллов.

В мотивите към предложението се посочва, че Пау Рока има изключителен принос в развитието на двустранните отношения между УХТ и OIV. Той е инициатор за разработване на магистърска програма по „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. С въвеждането й УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие, Франция и Университет „Дейвис“ в САЩ, който ще присъжда дипломи по „Програма на OIV“.

През февруари 2020 г. Рока посети УХТ – Пловдив, запозна се с част от академичния състав и с условията на преподаване. След като се убеди в експертния потенциал на университета, предложи създаването на престижната магистърска програма под егидата на Международната организация по лозата и виното.

На официалната церемония в университета на 8 октомври се очаква гости да бъдат представители на изпълнителната и местната власт, ректори на висши училища и преподаватели, експерти в областта на виното и алкохолните напитки. Ректорът проф. Моллов ще връчи на Пау Рока атрибутите на почетното звание: огърлие, папирус-грамота и почетен плакет.

КОЙ Е ПАУ РОКА

Пау Рока е генерален директор на OIV от 2019 г.

Роден е в Испания през 1958 г.

През 1984 г. завършва бакалавърска степен в областта на боиологията в Университета на Барселона, Испания. През 1986 г. придобива специализация в областта на растителните и животинските мазнини в Севиля. Защитил и две допълнителни специализация: по Бизнес администрация в Бостън и „Държави и фирми в международната икономика“ в Лондон.

От 1982 до 1984 г. е изследовател по океанография в Bigelow Laboratory for Ocean Sciences в САЩ. Освен това е наблюдател по програма Varifront-6 (NATO/US NAVY).

В периода 1986-1987 ръководи създадената от него старт-ъп компания за търговия със селскостопански продукти в Брюксел, Белгия.

От 1988 до 1989 г.е директор на международна компания за търговия с маслиново масло и хранителни добавки EXPOLIVA’89 Jaen.

През 1989 г. е избран за директор на Federacion Espanola de la Industria y Comerciao Exportador de Vinos, vinos aromatizados, vinos espumososq vinos de licorq mostos, mistelas y vingres (FEICEV). Заема поста до 1992 г.

От 1995 до 1998 г. е вицепрезидент на ECOVIDRIO (Integrated system for glass recycling)

От 1992 е генерален секретар на испанската федерация по виното – Spanish Wine Federation (FEV), като този пост заема до 2018 г.

В периода 1992-2018 заема различни позиции в OIV:

  • 1996-1997 – Candidate to Director General of the International Office of Vine and Wine
  • 1992-1998 – член на експертна група по “Markets and Consumption” (MARCON)
  • 2010-2019 – президент на експертната група “Law and consumer information” (DROCON)
  • 2016-2018 – вицепрезидент на експертната група “Environment and climate change” (ENVIRO)
  • От 2019 г. е генерален директор на

Рока заема и различни позиции в международни институции:

  • Президент на комисията по реформи СМО at Comite Europeen des Enterprises Vins
  • Член на борда на директорите на ECOVIDRIO
  • Член на постоянния комитет на ЕС по Wine and CAP group (European Commission)
  • Вицепрезидент на International Committee at the Food and Drink Industry Federation (FIAB)
  • Член на International Commission at the Spanish Confederation of Employers’ Organizations (CEOE).

Подобни статии

Top