УЕФА официално определи как да завърши сезона

Първенствата, които бъдат подновени през юни, трябва да свършат до 3 август, „уайлд кард“ за Европа няма да има, вижте и останалите решения

УЕФА посочи 3 август (понеделник) за краен срок за завършането на футболните първенства.

Това означава, че ако до тази дата даден шампионат не е приключил, той ще бъде спиран. Освен това всяка една федерация трябва да предостави до 27 май своя план за доиграването на първенството си.

Това ще даде възможност на оставащите мачове от Шампионската лига и Лига Европа да се изиграят през август.

Междувременно Изпълкомът на евроцентралата пренасрочи за лятото на 2022 г. Европейското първенство за жени в Англия, което трябваше да се състои през лятото на 2021 г. Новите му дати са 6-31 юли 2022 г. Шампионатът беше отложен, след като мъжкото ЕП от идното лято беше преместено с 12 месеца.

Ето решенията:

1. Националните първенства, които бъдат подновени през юни, трябва да завършат най-късно до 3 август

2. Ако дадено първенство не бъде подновено в рамките и на юни, а на по-късен етап, то ще може да бъде доиграно през август паралелно със срещите от Шампионската лига и Лига Европа

3. УЕФА предлага да се играят плейофи в тези първенства, които няма да се подновят и през юни. В тази връзка – най-късно до 27 май – съответните федерации трябва да потвърдят това с изготвен план.

4. Евроучастниците от първенство, което не бъде завършено, ще бъдат определяни въз основа на класирането си след последния пълен изигран кръг

5. Клубовете не могат да разчитат на „уайлд кард“ за класиране в Европа въз основа на клубния си коефициент

УЕФА обяви също, че ще отпусне мигновена финансова помощ, за да помогне на клубовете да преодолеят финансовата криза, създала се вследствие на пандемията от COVID-19. Паричните средства по план трябвало да бъдат отпуснати след края на Европейското първенство, но поради извънредното положение, част от тях ще бъдат разпределени още сега.

От изявлението става ясно, че ще бъдат отпуснати общо 70 милиона евро за 676 европейски клуба. Още 2,7 милиона ще бъдат раздадени след изиграването на баражите на класиране на Евро 2020, като сред тях е и националният отбор на България. 130 милиона пък за предвидени за клубовете, които изпратят свои футболисти да се състезават на Европейското първенство догодина.

Мигновената финансова помощ ще бъде за отборите, които са имали национални състезатели, викани за европейските квалификации или двубои от Лигата на нациите през последните 2 години.

Най-ниската сума, която един клуб може да получи възлиза на 3200 евро, а най-високата – 630 хиляди.

Подобни статии

Top