УЕФА премахна правилото за гол на чужд терен

То бе въведено през 1965-а година, но вече няма да важи в турнирите под егидата на централата – Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите

Организационният комитет на УЕФА взе решение да премахне правилото за гол на чужд терен от надпреварите под егидата на централата от старта на сезон 2021/22. Големите клубни турнири под егидата на УЕФА са Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви: „Правилото за гол на чужд терен бе неизбежна част от надпреварите на УЕФА от 1965-а година”.

„Въпросът за неговото премахване беше обсъждано на различни срещи на УЕФА през последните няколко години. Въпреки че нямаше единодушие на мненията, много треньори, фенове и други заинтересовани страни във футбола поставиха под съмнение неговата справедливост и изразиха предпочитанието към това то да бъде премахнато”, заяви словенецът.

По този начин, например, ако даден отбор победи като домакин 2:1 съперника си в първата среща, а в ответната загуби с 2:3, то крайният резултат е 4:4. Досега, по правило, гостът в реванша трябваше да продължи, тъй като бе реализирал повече попадения на чужд терен, но оттук насетне мачът ще влиза в продължения и евентуални дузпи.

Подобни статии

Top