УЕФА промени формата на Шампионската лига и Лига Европа

Дори българският шампион бъде отстранен още от първия си съперник, той ще продължи в Лига Европа

УЕФА наложи промени във формата на Шампионска лига и Лига Европа, които ще влязат в сила от следващия сезон. В групите на най-престижния европейски клубен турнир вече ще влизат директно 26 отбора. Това ще са двамата победители от последния сезон на Шампионска лига и Лига Европа, по четири тима от Испания, Германия, Англия и Италия, по два от Франция и Русия, както и шампионите на Португалия, Украйна, Белгия и Турция. Шампионът на Чехия също може да намери място директно в групите, ако победителят в Шампионска лига се е класирал и от вътрешното си първенство.

Нова важна промяна е, че всеки отбор, който участва в квалификациите на Шампионска лига, ще има възможност да играе в Лига Европа при отпадане. Това означава, че дори българският шампион да бъде отстранен още от първия си съперник, той ще продължи във втората по сила европейска надпревара.

Освен това занапред всеки клуб ще участва с коефициент, изчислен от неговите лични постижения в евротурнирите, а не от този на страната.

Предвиждат се също така клубове с историческо значение в турнира да се ползват с привилегии. Това означава, че ако даден тим преди много години е имал сериозни успехи, това да се взима под внимание в клубния коефициент. В момента действа правилото, че коефициентът се изчислява въз основа на резултатите от изминалите пет сезона.

Подобни статии

Top