УХТ подготвя изследователски проект за създаване на иновативни и имунопротективни храни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Проектът ще бъде представен на служебното правителство

„COVID-кризата ни постави една задача, която е едно предизвикателство, свързан с това ние, като водещ хранителен университет в България да се справим със задачата за създаване на храни, които са имуноукрепващи, които дават възможност, за по-добър и по-качествен  живот на хората. И в този смисъл да обучаваме младите хора на такива традиционни и модерни технологии, които дават възможност за това“, заяви днес при откриването на празника на хляба по случая Спасовден в УХТ ректорът – проф. д-р Пламен Моллов.

Той допълни, че научен екип на УХТ е подготвил изследователски проект, свързан с комплекс за изследване на храни за създаване на иновативни и имунопротективни храни – имунофууд. Този проект ръководството на университета възнамерява да представи на правителството. Ще се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни, като проекта ще бъде представен пред правителството. По думите му целта е да се създаде нова национална програма в тази посока, добави проф. Моллов.

Дариха с торта зам.-министъра на земеделието Явор Гечев за рождения му ден

В Деня на хляба – Спасовден, гост на университета бе зам.-министърът на земеделието и храните от служебното правителство Явор Гечев. Той подчерта, че за него днес бил четворен празник, още повече, че имал и рожден ден. А след това посочи, че храната на хората няма как да се произведе с компютърни технологии и винаги ще е необходима не само за нас, но и за децата ни.

„Нескромно е, но ще го кажа: Университетът не е само единствен в България, той е един от уникалните университети, който е на световно ниво и е един от водещите университети в тази област като цяло в Европа. Познавам работата на ректора и екипа му и те могат да са спокойни, че в сегашното правителство имат наистина партньор, който по-скоро ще завърши неща, които е почнал и не само по този проект. Защото българската наука е нещо, което трябва да се пази и да се развива“, каза още зам.-министърът.

По-късно, докато разглеждаше заедно с ректора и официалните лица щандовете на Фермерския пазар в двора на УХТ, министърът получи торта за рождения си ден.

Днес в УХТ се проведоха  три събития – освен Денят на хляба, в университета имаше също Ден на отворените врати за кандидат-студенти и второ издание на фермерския фестивал „Произведено във фермата“.

Посетителите в УХТ имаха възможност да дегустират трицветен хляб, оцветен само с естествени оцветители, торти, пасти и други сладкиши, уникални продукти, произведени от студентите.

Както винаги много атрактивен бе и майсторът хлебар Георги Лефтеров, който също демонстрира своя хляб.

Подобни статии

Top