УХТ разработва проект за национално меню на България

Пловдивският университет стартира уникален проект за селекция на традиционни ястия и напитки

Пловдив стартира уникален проект за разработването на българско „Национално меню“ със селекция от традиционни ястия и напитки. Това стана ясно по време на срещата на кмета Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на Университета по Хранителни Технологии проф. д-р Пламен Моллов. Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд. Проект е съвместна инициатива на УХТ и Министерството на туризма.

Работим изключително добре с професор Моллов и смятам, че като специализиран университет УХТ най-добре ще се справи с този проект„, заяви по време на срещата кметът Здравко Димитров.

„Голяма част от туристите, които посещават страната желаят да се запознаят с националните особености в храненето, както и да опитат регионалната българска кухня„, заяви на свой ред професор Моллов. По думите му нараства интересът към специализираните ресторанти с национална кухня. Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на българския туристически продукт.

По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В „Национално меню“ всеки един от тях ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.

Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35 % повече туристи, сочи проучване на УХТ.

Подобни статии

Top