УХТ с благотворителна инициатива за 9-годишната Никол по случай 24 май - DC news

УХТ с благотворителна инициатива за 9-годишната Никол по случай 24 май

Благотворителният пролетен базар се проведе по случай Деня на светите братя Кирил и Методий

Благотворителната инициатива „Заедно за Никол“ обедини енергията на студенти и преподаватели от Университета по хранителни технологии (УХТ), за да бъдат осигурени средства за скъпоструващото лечение на 9-годишната Никол Томова от Пловдив.

В 10 ч. сутринта бяха наредени няколко щанда с хранителни продукти, ястия и изделия, вдъхновени от традициите на славянските култури и приготвени от студенти от специалностите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, както и бъдещи технолози, изучаващи български и руски език.

Благотворителният пролетен базар се проведе по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Чуждестранни студенти от Украйна, Молдова и Монголия – държави, които също използват кирилица, участваха със свои национални ястия.

Щандовете бяха украсени в духа на народните традиции на съответните страни. Акцент в украсата представляваше  оригиналният тулски самовар  с порцеланова кукла и руски наряд, обграден от прибори, изрисувани с характерни мотиви. Картините, създадени  от студентите, бързо привлякоха вниманието на посетителите, които ги оцениха по достойнство и ги изкупиха за минути.

„Базарът предизвика неочаквано голям интерес както от страна на студентите, така и на преподавателите“, каза Олга Чапърова, преподавател по руски език от Центъра по езиково обучение в университета. „24 май е празник на духовността, а съпричастността и състраданието са нейни производни“, допълни тя.

Включи се и рекламното лице на УХТ – олимпийската шампионка Александра Начева, която с удоволствие опита от вкусотиите.

Инициативата бе подкрепена още от студенти, изучаващи руски език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и от техни преподаватели.

Средствата ще бъдат предадени на семейството на Никол, за да продължи лечението на момиченцето. Вярваме, че цялата положителна енергия, която им изпращаме с тази благотворителна инициатива, ще помогне на детето, заявиха студентите.

Подобни статии

Top