Украинецът Кирило Царенко спечели Обиколката на България - DC news

Украинецът Кирило Царенко спечели Обиколката на България

21-годишният колоездач заслужи и бялата фланелка за най-добър млад състезател до 23 години, националният отбор на България е на четвърто място

Украинецът Кирило Царенко от италианския отбор „Галина Екотек Лукини“ спечели 69-ото издание на международната колоездачна Обиколка на България.

„Много съм щастлив. Нямам думи.  През цялото време бях в челото на класирането.  Моят отбор свърши много, много работа за мен. Това ми даде мотивация да се боря до края и благодарение на това, спечелихме състезанието. Това е най-добрият ми резултат. Надявам се да не е последният такъв“, коментира след финала 21-годишният Царенко, който заслужи и бялата фланелка за най-добър млад състезател до 23 години в надпреварата.

Алекси Геран (Франция) от австрийския тим „Форарлбелг“ заслужи фланелката на червени точки за най-добър катерач. Той остана втори в генералното класиране.

Унгарецът Балаж Рожа от „Епронекс“ взе зелената фланелка за най-активен състезател.

В най-дългия пети последен етап днес от Чипран до Момчилград победител стана полякът Шимон Рекита от „Востер“. Той измина дистанцията от 159 километра с неофициално време от 4:10.34 часа. Той изпревари сънародниците си Мачей Патерски също от „Востер“ и Якуб Качмарек от „Мазовше“.

Франческо ди Феличе (Италия) от „Галина Екотек Лукини“, който стартира деня като водач в генералното класиране, загуби много време и в крайна сметка не успя да задържи жълтата фланелка и се нареди трети в крайното подреждане.

Най-добре от българите в Обиколката се представи Йордан Андреев от националния отбор, който завърши в топ 10 на генералното класиране. Той успя да завърши в групата на основните преследвачи на победителя днес Рекита, въпреки че в началото на етапа падна и караше с охлузвания на ръцете и на лявото рамо и болки в хълбока.

В отборното класиране победител стана „Галина Екотек Лукини“, а националният тим на България се нареди на четвърто място.

Подобни статии

Top