Украинка показва как се реже хартия по метода витинанка в Пловдив

Мулти култи китчън“ стъпва в Пловдив с богата програма, посветена на етносите

Проектът „Мулти култи китчън“ стъпва в Пловдив днес като част от програмата на „Пловдив –Европейска столица на културата“. Днес ще се проведе детска работилница „Heal the World”, която ще запознае участниците с украинското изкуство витинанка. Събитието е подходящо за деца над 10 години.

Демонстрациите ще се водят от талантливата украинка Анна Демянчук, която живее в Пловдив и работи като интериорен дизайнер. Основна техника в работата на художничката е витинанка. Името идва от украински и буквално значи изрязване от хартия.

В миналото от прегънатата няколко пъти тънка хартия се изрязвали различни форми като цветя, животни и приказни герои. Използвали се за украса на рафтове, тавани, стени, прозорци. Съвременните изделия изрязани от хартия вече са художествено интерпретирани в изложби, декори, допълват интериора на обществени сгради, част са от полиграфическата продукция.

Детските културно-образователни работилници „Heal the World” са част от съпътстващите събития към проект „Мулти култи китчън“, чиято цел е да запознаят най-малките с традициите и културата на различни народи.

На 22 юни от 19.30 до 22.00 часа в ресторант „Индия“, ще се проведе и събитие, посветено на индийската кухня и култура. Ресторантът е и първият отбелязан на карта, която ще показва места за кулинария и култура на различни етноси от Пловдив и региона.

През 2018 г. ще се осъществят още две събитията от инициативата „Мулти Култи китчън“ – в Пазарджик през октомври, посветен на италианската кухня и култура, и през ноември в Пловдив.

Проектът „Мулти Култи китчън“ представлява поредица от събития, неформални общи срещи, инициативи с включване и активно участие на чуждестранната общност. Събитията ще се реализират в Пловдив и Пазарджик през 2018 и 2019 г.

Подобни статии

Top