Украинска учителка започна да помага като доброволец в БЧК-Пловдив - DC news

Украинска учителка започна да помага като доброволец в БЧК-Пловдив

Ирина Бондаренко е сред десетките, които помагат в подготовката на помощите за Украйна

Украинска учителка, бежанка от войната, е доброволец в Българския червен кръст в Пловдив. Тя е сред десетките, които помагат в подготовката на помощите за Украйна. От Червения кръст призовават за включването на още доброволци, както и за нови дарения от дрехи и храна, съобщи БНТ.

Доскоро Ирина Бондаренко е работила като социален педагог в училище в малко населено място в Херсонска област. Идва в България дни преди началото на войната. Сега всеки ден опакова дрехите, дарени от жителите на Пловдив.

„Аз разбирам, че всеки откъсва от себе си, от своето семейство, от своите деца, аз съм им благодарна за това от цялата си душа“, казва Ирина Бондаренко.

Дарители в Червения кръст идват постоянно. Сред тях е и младо семейство, производители на детски пижами.

За деца от една годинка до 10-11 години е възрастовата ни група, за която работим и се надяваме, че точно това са подходящите дрешки, с които бихме могли да се включим в кампанията“, казва Анастасия Гавраилова.

„Продължаваме да имаме нужда от нови детски, дамски, мъжки облекла, топли завивки, спално постелъчно бельо, хигиенни, санитарни материали. Семействата, които ще останат в Пловдив и областта, една част от тях ще имат нужда и от хранителни продукти“, обяснява Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив.

Ирина разказва, че в родното й място Горностаевка жителите също събират храна и готвят за украинските войници. Успява да поддържа връзка с близките си, решили да останат в Украйна, по телефона.

„Аз след Червения кръст, всеки ден отивам на църква, всеки ден се моля за мир на нашата земя“, казва Ирина Бондаренко.

И добавя, че ако украинските деца, намерили спасение в Пловдив, имат нужда от уменията й на социален педагог, тя ще помага и по този начин.

Снимка: стопкадър БНТ

Подобни статии

Top