Укрепването на свлачището и ремонтът на ул. „Странджа“ в Асеновград приключиха (СНИМКИ) - DC news

Укрепването на свлачището и ремонтът на ул. „Странджа“ в Асеновград приключиха (СНИМКИ)

Първите сигнали на граждани за предстоящата опасност са още от 2018 г.

Укрепването на свлачището и ремонтът на улица „Странджа“ в Асеновград са напълно завършени. Екипи на ВиК – Пловдив приключиха с възстановяването на участъка, в който преди това общината изгради подпорната стена и възстанови частично настилката. Водопроводът на улицата беше изцяло подменен. Веднага след това, водното дружество възстанови настилката и в останалата част, която бе извън обхвата на проекта, финансиран от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

Средствата, отпуснати за извършване на строително-монтажните работи (СМР) от държавното ведомство, са в размер на около 152 200 лева. Укрепването и ремонтът бяха извършени за сумата от близо 118 000 лева, съгласно предварително изготвен и представен проект. Разликата от отпуснатите и разходваните пари бе върната обратно в републиканския бюджет.

Община Асеновград припомня, че години наред имаше проблем с подпорната стена на улица „Странджа“, представляваща суха каменна зидария. С течение на времето, от натоварването от транспортни средства, както и вследствие на климатичните условия, същата беше започнала да се компрометира. Първата жалба на граждани за ситуацията е постъпила в общината още през 2018 г., но не са били предприети необходимите превантивни мерки и година по-късно е възникнал свлачищен процес. Улицата беше затворена за движение за известно време. Освен това, представляваше и опасност за къщите, разположени в непосредствена близост, които можеше да пропаднат в свлечения участък.

Подобни статии

Top