Укрепват срутена стена до частния имот в близост до Централна поща

Общината кандидатства с проект за 9-10 млн. лв. за Източната порта и Небет тепе

Продължават археологическите разкопки във форум Север на пространството, което ще бъде функционално свързано с площад „Централен“ със стълби до библиотеката и до Одеона, съобщи кметът Иван Тотев пред журналисти.

Община Пловдив търси начини са укрепване на срутена стена, която се намира в непосредствена близост и е в частен имот. За целта миньори от Мадан са обследвали мястото, където в миналото се е намирала обществена сграда с храмов комплекс и където беше намерен надписа на император Комод, който беше датиран от 185 година.

Продължава работата и по останала част на Форума. В източната част може да бъде издигната порта на височина 2,5 метра, тъй като са открити голяма част от нейните елементи и може да бъде възстановена.

Кметът съобщи още, че НИНКН вече е съгласувала идейната фаза на Източна порта в частта за павилиона за информация, който ще се намира на мястото на къщата на ул. „Иван Срацимир“ № 26.

Озеленяват Небет тепе в средиземноморски дух

Подготвят се документите за кандидатстване по оперативна програма „Региони в растеж“ за културна инфраструктура за Източна порта и Небет тепе. Възложена е и работата по озеленяване на тепето в средиземноморски дух. То ще бъде включено в проекта на арх. Пройкова.

По думите на Тотев ще бъдат засадени дървесни видове, които могат да издържат на по-ниски температури като пинии и кипариси.

С тези два обекта Община Пловдив кандидатства с проект пред МРРБ за финансиране на стойност 9-10 милиона лева.

Допълнително ще бъде съфинансирани дейности, които не са в обхвата на проекта – изграждането на алейна мрежа, връзката с площад „Шахбазян“, стълбите към Чифте баня.

Подобни статии

Top