Уличеният с допинг футболист на Пирин пушел марихуана

От БФС още не са обявили името му, но се предполага, че това е полузащитникът Димитър Благов

Уличеният в употреба на допинг футболист на Пирин е хванат с марихуана. Това се говори усилено във футболните среди, макар информацията все още да не е официално потвърдена, пише „Телеграф“. Според други източници забранената субстанция е по-сериозна – кокаин.

За момента е отворена само проба „А“. Това е и причината от БФС да не обявяват за кой играч точно става въпрос, тъй като чл. 26, ал. 5 от Антидопинговите правила в системата на БФС гласи: „БФС няма право да разгласява самоличността на футболиста пред трети лица до окончателното потвърждаване на неблагоприятния резултат“.

Твърди се обаче, че става въпрос за Димитър Благов. Именно той и Александър Башлиев са се явили на допинг контрол след мача с ЦСКА (1:2) на 11 март в Благоевград, след който е дадена положителната допинг проба. Халфът Благов не попадна в групата за снощния мач на Пирин срещу Черно море. Башлиев пък пътува до Варна и трябваше да бъде титуляр. Тези два факта се явяват подкрепа на твърдението, че именно Благоев е уличен в употреба на забранени вещества.

Във въпросния мач срещу ЦСКА той беше контузен и изобщо не бе в плановете на треньора Милен Радуканов. Включен бе обаче в групата, за да попълва бройката, тъй като резервната скамейка на „орлетата“ е къса. Башлиев пък беше титуляр срещу „червените“ и игра 90 минути.

Оттук нататък процедурата е следната: в 7-дневен срок след получаване на известието от БФС, че е уличен в употреба на забранени вещества, играчът има право да подаде молба за отваряне на „Б“ пробата. Ако не го направи, резултатът от проба А се счита за окончателен и се преминава към предприемане на наказателна процедура. Тя предвижда до две години наказание. Преди малко повече от година волейболистът на Левски Спас Байрев също беше хванат с марихуана. Наложено му бе две години наказание, което по-късно беше намалено на една.

Подобни статии

Top