"Улични балади" в Пловдив - DC news

„Улични балади“ в Пловдив

От 17 до 19 часа в Постоянната експозиция на живописеца Енчо Пиронков

към Градската художествена галерия ще се състои двучасов музикален пърформанс „Улични балади“ по едноименния проект на швейцарския ансамбъл SOUNDSCAPE.LIVE .

Тримата швейцарски музиканти се срещат с трима творци-изпълнители от България – една цигуларка и двама актьори и интерпретират с инструменти и глас художествени текстове от съвременни български и швейцарски писатели.

Саундскейпът, или звуков пейзаж на живо, са  музикални импровизации, шумове и откъси от прочетени текстове. Десет български автори говорят за настоящето чрез гласовете на исторически, митологични или легендарни личности по техен избор. Литературният материал е интерпретиран от шестима артисти (музиканти и актьори) от България и Швейцария. Звуковата картина се разгръща в продължение на два часа в хода на пърфоманса и публиката може да се включи по всяко време.

Гледни точки към настоящето

„Улични балади“ има амбицията да събере на едно място гласове от цяла Европа, за да дадат своята гледна точка към настоящето. Проектът ще се развива в рамките на няколко години на етапи, които ще придобиват формата си в зависимост от  съответното географско положение и неговия контекст. Целта е да се използват артистични и музикални средства, за да се създадат творчески пространства за общи преживявания.

От Швейцария до България и обратно

Като част от планираното турне в България през октомври 2022 г., тримата музиканти от швейцарския ансамбъл SOUNDSCAPE.LIVE ще се срещнат с трима творци-изпълнители от България – една цигуларка и двама актьори. Тяхното сътрудничество ще доведе до създаването на двучасов пърформанс в различни изложбени зали и обществени пространства в София, Пловдив, Горна Бела Речка, Велико Търново и Бургас. През следващата година,  създаденото музикално и литературно съдържание ще бъде представено в Швейцария, както и на различни фестивали за култура и музика в Европа.

Създаване на отворени пространства за съпреживяване

Саундскейпът формира концептуална гледна точка в специфичната атмосфера на различни обществени пространства. Чрез обединяването на разкази и музикални ефекти, се предизивикват оригинални преживявания у публиката. „Улични балади“ трябва да се разбира като проект-модел, който представя една тема в различни контексти и привлича разнообразни аудитории.

1 2
Top