Улица „Кукуш“ в Кючука става като булевард

Махат терасата на читалище „Христо Ботев“

Улица „Кукуш“ в пловдивския квартал „Кючук Париж“ ще заприлича на голям булевард, след като се преправи връзката на надлез „Родопи“ и се изгради нова с улица „Бачо Киро“. Това съобщи кметът Иван Тотев на редовния си брифинг днес. По думите му на Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) е била разгледана и приета новата регулация, според която „Кукуш“ ще стане двойна с шест ленти, по три в двете посоки.

Имотите, върху които ще се строи, са общински. Само един парцел бил собственост на НКЖИ, но от градската управа се надяват държавата да го прехвърли на общината, тъй като проектът е важен и за железопътната компания.

„Предстои да подготвим процедурите по проектиране и строителство, като целта ни е до 2021 година тази пътна артерия да е готова“, посочи градоначалникът.

Започват „Даме Груев“ догодина

Той съобщи още, че експертният съвет е разгледал и двата етапа за изпълнение на проекта за реконструкция на улица „Даме Груев“. В първия етап нямало да има отчуждавания и нямало да се променя регулацията, а ще се работи по сега съществуващата.

Ще бъде премахнат паважът на улицата. По време на втория етап ще се търси политическо решение за това, дали да бъде премахната терасата на читалище „Христо Ботев“, за да се разшири пътното платно. Терасата е общинска собственост, тъй като сградата на читалището е отдадена срещу право на ползване и отчуждаване няма да има. Работата по реконструкцията на улицата започва от следващата година. Очаква се там да бъдат подменяни и дървета.

Разгледан и приет е също проектът за продължението на булевард „Македония“. Ще бъде направена пътна връзка с един от големите жилищни комплекси. Булевардът ще бъде с шест платна и ще свързва Първо РУ и кръговото на улица „Димитър Талев“.

Top