Уловиха най-старата акула в света

Уловиха най-старата акула в света

Акула на възраст повече от половин хилядолетие бе уловена

в Северна Атлантика. По някои оценки морският хищник е роден през 1505 година. По този начин тя може да е абсолютен рекордьор по продължителност на живот сред гръбначните.

Този вид акула е от вида на гренландските или полярни акули, които растат средно по 1 см на година и са най-дълго живеещите гръбначни животни, чиято средна възраст е около 272 години, пише Sun. Дължината на уловената риба е около 5,4 метра, а възрастта й е установена чрез радиовъглероден анализ. Този анализ може да прецени колко е продължителността й на живот дори в интервала между 272 и 512 години.

Гренландските акули се хранят най-вече с други риби,

макар че в стомасите им са намирани останки от елени и дори коне. В Исландия месото им се счита за деликатес и се приготвя по специален начин, тъй като може да бъде отровно.

Изучаването на ДНК на уловените акули би трябвало да помогне на учените да разберат какъв е механизмът на дълголетие на гренландските акули и да установят по какво се отличава от този на другите гръбначни. Освен това гренландските акули са своего рода „капсули на времето“, и тяхното изучаване може да покаже какво е въздействието на човешката цивилизация върху океаните.

Сред земните животни с най-дълъг живот са костенурките, чиято възраст може да надхвърли 250 години.

Снимка: Инстаграм
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top