Умъртвяват 13 000 прасета заради африканска чума по свинете в Пазарджишко - DC news

Умъртвяват 13 000 прасета заради африканска чума по свинете в Пазарджишко

Свинете били от свинеферма в Априлци

13 000 прасета ще бъдат хуманно умъртвени в пазарджишкото село Априлци заради поредното огнище на Африканска чума у нас. Огнището е потвърдено вчера, а днес областната епизоотична комисия взе решение за мерките.

Вече е определена задължителната предпазна зона около огнището, в която влизат селата Априлци и Сбор. По регламент всички прасета в тази зона подлежат на унищожаване.

Определена е също и 10-километрова зона, в която влизат 16 пазарджишки села, където животните ще бъдат наблюдавани с особено внимание.

В трикилометровата зона около огнището има още една свинеферма. Тя е в село Сбор и е по-малка, от семеен тип. Засега ветеринарните власти се въздържат от решение да унищожат и тези животни. Те първо ще бъдат изследвани и лабораторните резултати ще решат съдбата на прасетата там. Такова е и решението за 10-километровата зона, каза д-р Костадин Костадинов, директор на ОДБХ-Пазарджик.

„В 10-километровата зона има две индустриални свинеферми, които също ще бъдат под надзор. Ще се вземат проби и ще се проведе мониторинг“, посочи той.

В момента областната дирекция по храните създава организация за хуманно умъртвяване на 13-те хиляди прасета от огнището в Априлци и тяхното безопасно загробване в района на фермата.

Огнището в индустриалната ферма в Априлци е първият взрив на чума от такъв мащаб за последната една година.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top