УМБАЛ Пловдив с инициативата „Близо до сърцето“ в Световния ден на кенгуру-грижата

Нараства интересът към кенгуру-грижата В УМБАЛ-Пловдив

На 15 май и тази година екипът на Отделението по Неонатология в УМБАЛ-Пловдив ще отбележи Световния ден на кенгуру-грижата.

Правим го за трети път и сме горди, че сме единственото лечебно заведение в Пловдив и в областта, което прилага метода, известен още като „кожа в кожа“ или „утроба извън тялото“, както за майките, така и за татковците, посочи д-р Диана Аргирова, началник на отделението.  При него бебето се поставя на гърдите на майката или бащата.

Научни изследвания доказват,

че практикуването на метода има редица научно доказани терапевтични ползи, както за бебето, особено когато то е преждевременно родено, така и за родителите.

Дори ако се прилага и за 2 часа на ден дава огромно отражение не само върху моментното състояние на детето, а също така и върху развитието му в дългосрочен план.

За недоносените кенгуру-грижата е една от най-важните и е в пряка връзка с тяхното оцеляване. Тя е най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета и е с най-много доказани ползи за новородените.

Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа до кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно.

Кенгуру грижата навлиза в неонатологичната практика през 70-те години на 20-ти век.

Използвана е

при недоносени новородени в Богота, Колумбия. В няколко научни проучвания било установено, че недоносените, чиито родители извършват кенгуру грижа, се възстановяват, адаптират и наддават на тегло много по-успешно от останалите новородени.

В това лично се е убедила Радостина, чиято дъщеря се отглежда в кувьоз в отделението. „Не бях чувала за метода и много приятно се изненадах, когато ми предложиха. Неонатолозите от екипа на д-р Аргирова ми обясниха, че по този начин се изгражда много добра връзка с бебето, а за него е добре да се адаптира към майката. Първият контакт с нея беше толкова вълнуващ“, разказа младата жена.

1 2

Подобни статии

Top