„УМБАЛ-Пловдив“ се включва в кампанията за безплатно измерване на кръвното пред общината - DC news

„УМБАЛ-Пловдив“ се включва в кампанията за безплатно измерване на кръвното пред общината

Акцията е днес от 11 ч. по повод Световния ден за борба с хипертонията

Мобилен екип на Първа кардиология в „УМБАЛ-Пловдив“ ще измерва безплатно кръвното налягане на пловдивчани и гости на града пред Община Пловдив. Акцията се организира на 17 май от 11 ч. по повод Световния ден за борба с хипертонията.

Всички, които дойдат на пл. Стефан Стамболов, ще могат да се консултират с кардиолозите във връзка с техния здравен статус. Те ще бъдат осведомени за усложненията, които артериалната хипертония може да предизвика, ако не се държи под контрол. В България  сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

По време на кампанията ще се провежда и скрининг за предсърдно мъждене, което е най честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40-годишна възраст.

„УМБАЛ-Пловдив“ се включва в националната здравна кампания “Май – месец за мерене” у нас, която се провежда по инициатива на  Българската лига по хипертония с подкрепата на българския клон на СЗО, Български червен кръст,  Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска  студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната и общините.

Подобни статии

Top