УМБАЛ „Пловдив“ тества медици заради пациентка с COVID – 19

УМБАЛ „Св. Георги“ поема всички тежки случаи в Пловдив и областта

70-годишната жена, която се води нов случай на заразен с коронавирус в Пловдив е хоспитализирана в УМБАЛ „Пловдив“ – или бившата Окръжна болница. Тя е постъпила там чрез спешното отделение с белодробна симптоматика. След като състоянието й се е влошава, е настанена в Отделението за интензивно лечение. Направен й тест за коронавирус, който се оказал положителен.

Това стана ясно след извънредна среща на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб към областния управител на Пловдив днес. Ходила ли е, обаче, тази пациентката преди това в други болници, яснота няма. В момента болната е изолирана, правят се PCR тестове на персонала, бил в контакт с нея, както и на контактните й лица.

Като цяло случаите в Пловдив и областта от началото на кризата с COVID – 19 са общо 97, разпределени както следва в общините: Пловдив – 50, Карлово – 2, Кричим – 2, Хисаря – 2, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица – 2, Раковски – 1. От тях 88 са излекувани. 9 са на домашно лечение.

„Ситуацията е спокойна“, подчерта областният управител Дани Каназирева. И все пак заради случващото се в близки до нас области – като Пазарджик и Смолян, от Медицинския щаб вече са взели изпреварващо решение. А именно: интензивното отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ предстои да бъде определено за прием на пациенти с коронавирус, нуждаещи се от интензивна грижа, както и да бъде съставен график с екипи от останалите пловдивски болници, които да са на разположение до края на годината.

Всички болници приеха, че е най-добра да не позволяваме смесване на потоците от пациенти и да не позволяваме хоспитализирането на пациенти във всички болници„, поясни Каназирева. По информация на Щаба към момента в Пловдив има само един пациент на интензивно лечение – случаят от УМБАЛ „Пловдив“. Интубирани са общо 8 души: 6 от тях са екстубирани, а двама – за съжаление, са починали.

Най-дълго е лекуван пациент, първоначално настанен в болница „Св. Пантелеймон“, след това преместен в УМБАЛ „Св. Георги“. Мъжът е бил над 40 дни в интубация, а като цяло лечението му е продължило повече от 70 дни, но състоянието му вече е стабилно.

Подобни статии

Top