УМБАЛ „Св. Георги“ и Инфекциозна клиника приемат лабораторията за проби на коронавирус

При оптимален развой работата й може да започне в края на месеца

Взето е решение лабораторията, която ще изследва пробите за коронавирус в Пловдив, да бъде ситуирана към УМБАЛ „Св. Георги“ и по-точно към Инфекциозна клиника. Очакванията са – при оптимален развой на нещата, тя да заработи до края на месеца. Вече има и доброволци лекари от МУ, заявили желание да извършват пробите.

Този вариант ще позволи по-лесното обслужване на пациентите не само сега, но и в бъдеще. Ще позволи по-лесното оборудване и организация на работата. Две седмици пък е предвижданото технологично време за оборудване и обучение – при оптимален вариант. Те.е до края на месеца лабораторията може да бъде готова с инфраструктурата си, обясни изпълнителният директор на Университетската болница д-р Карен Джамбазов.

Днес предстоят огледи на място, планът е до утре да има избистряне на идеята за лабораторията. Областният управител Дани Каназирева пък подчерта, че още днес в 13 часа ще излезе  с конкретни искания до Националния щаб и здравното министерство, за да се улеснят процедурите. От Националния щаб и министерството ще бъде поискано още увеличаване капацитета на болницата, ще разкриването на още легла, както и снабдяването с оборудване и материали да става по-бързо, без да се спазва закона за Обществените поръчки.

Ректорът на МУ проф. д-р Мариана Мурджева съобщи на свой ред, че висшето учебно заведение ще помага процеса на изграждането с мнения и съвети, с хора и апаратура. Най-важното е, че вече има и лекари, които доброволно да работят към нея.

„Благодари на всички за адекватните решения за разкриване на лаборатория. Важно е всички пловдивчани да няма паника. На този етап нека сме спокойни, взимат се мерки“, коментира и кметът на града Здравко Димитров.

 

Подобни статии

Top