УМБАЛ „Свети Георги“ с най-много ваксинирани срещу коронавирус у нас

689 са ваксинираните служители от началото на кампанията

С 689 ваксинирани служители срещу COVID – 19 УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив е начело сред лечебните заведения в страната по брой обхванати лица до момента.

Това е общ наш успех! Означава, че съмнения липсват, а има желаещи да бъдат ваксинирани. На първо място постижението е на ръководството за създадената перфектна организация, заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова. Тя, заедно с екип от колеги, извършва манипулациите в единия от двата ваксинационни кабинета – в база 2 на бул. „Пещерско шосе“ 66. Вторият се намира в Клиниката по кожни и венерически болести в база 1 на бул. „Васил Априлов“ 15А. Д-р Бацелова допълни, че се работи в стройна координация с РЗИ-Пловдив и Министерството на здравеопазването за осигуряването на дозите от ваксината.

Успехът е също на екипите, които участват в поставянето. Съществена е ролята и на Болничната аптека, осигуряваща стриктно спазване на т. нар. Хладилна верига – доставяне, темпериране, съхраняване. Защото дори и най-минималното отклонение от стандартите води до опорочаване на ваксината и тя става неефективна, каза д-р Бацелова.

За 3 дни от старта на кампанията – 27 декември 2020 г., бяха поставени първите дози на 171 доброволно записали се служители на лечебното заведение. Те вече имат завършена ваксинационна схема след поставянето и на втората доза, обясни д-р Христиана Бацелова.

На 1 март започва поставянето на втората доза от ваксината за останалите 518 служители. Тяхната група получи първата доза в рамките на 5 дни от 11 януари.

Подобни статии

Top