Умуват как да обезопасят опасно кръстовище в Асеновград

Опасното кръстовище

на улиците „Речна” и „Никола Вапцаров” в Асеновград ще бъде обезопасено с пешеходни пътеки и антипаркинг колчета. До един месец трябва да бъде изготвен проект за броя на пешеходните знаци и местата, където те трябва да се поставят.

Решението на Комисията по безопасност на движението към Община Асеновград оповести заместник-кметът Димчо Темелков. За опасното кръстовище алармираха преди дни граждани, които живеят в зоната.

В протестна подписка хората настояват там да бъде изградена маркировка, която да осигури безопасността на пешеходците. Петицията е  подписана от над 100 души и е депозирана до кмета на града д-р Емил Караиванов.

„Експертен съвет тепърва ще извърши оглед на мястото. Специалистите ще преценят къде да бъдат разчертани местата за пресичане и колко на брой да са „зебрите”, обясни Димчо Темелков.

Районът ще бъде обезопасен

допълнително и с антипаркинг колчета, които ще ограничат спирането на автомобили по тротоарите и  ще предотвратят инциденти с минувачи, голяма част от които са деца. Колчетата ще бъдат поставени без да пречат на подстъпите към жилищните кооперации в централната зона.

По думите на Темелков ще бъдат сложени и предупредителни знаци, които да ограничават скоростта до 30 километра в час.

В петицията си хората от района настояват и за изграждане на т. нар. „легнали полицаи”. Според Темелков обаче  Генералният план на града не позволява там да се поставят изкуствени неравности.

„Двете улици са еднопосочни и има разчертани места за платено паркиране. Пътният участък е стеснен, тъй като заради Синята зона, де факто се използва само едното платно.“

Кръстовището на улиците

„Речна” и „Никола Вапцаров” се превърна в едно от най-опасните в града.  След ремонтите по водния цикъл двете улици са новоасфалтирани и колите се движат с висока скорост по гладката настилка.

Потокът от пешеходци също е голям, тъй като  в зоната на опасното кръстовище има два големи парка и училище.

До приключване на строителните дейности по мащабния проект обаче управата на града  смята да регулира движението само с пътни знаци и няма давъзстанови улицата-тупик, която минава  покрай читалището.

 

Подобни статии

Top