Управителят на МБАЛ „Св. Мина“: Душата ми гори да се справим!

Пловдивските общински съветници одобриха дарение от 83 000 лева за общинската болница, която първа в страната се трансформира в КОВИД такава

От 23 ноември пловдивската МБАЛ „Св. Мина“ ще работи като КОВИД болница с целия капацитет на леглата си – или 137 легла за средно тежки случаи. Това на практика са всички легла от първи блок на лечебното заведение; припомняме, че корпусът на ул. „Весела“ продължава да работи като родилно отделение, там ще се измести и част от отделението по кардиология, което също ще се запази, макар и в сбит формат.

МБАЛ „Св. Мина“ пое с гордост ангажимента да стане първата изцяло КОВИД болница не само в Пловдив, но и в страната, заяви управителят й проф. Петър Петров, който днес се изправи пред пловдивските общински съветници, за да даде актуална информация за положението и да отговори на въпроси. Общинската болница попадна в дневния ред след извънредно предложение да й бъде гласувано дарение от 83 000 лева, което доведе до гореща дискусия, продължила почти два часа.

Ето какво по-важно отчете проф. Петров:

По думите му болницата има договорни отношения със 72-ма лекари. От тях: 22 са в рискова възраст; 18 са с ТЕЛК; 8 работят в помощните звена и 2 в ОИЛ. Част от лекарите са към родилното отделение, а 6-ма работят в КОВИД отделението на болницата повече от два месеца, разаза управителят.

Двама лекари са в предизвестие, а шестима са заявили, че ще напуснат, ако бъдат принудени да работят с коронавирус. От 46 медицински сестри – 18 са в пенсионна възраст.

Припомняме, че самият управител влезе като доброволец в КОВИД отделението на своята болница, а две частни болници изпращат на помощ два екипа от по трима лекари и три медицински сестри.

Заради недостига на персонал е неясно, дали има и детски КОВИД сектор. Към момента от 4 души екип, 2-ма са заявили, че напускат, включително и шефката на отделението. „Логично е да имаме детски сектор, но нямаме хора, за да го покрием„, сподели професорът.

Като цяло към момента се спира работата на хирургичното отделение и на детското отделение, но се запазва родилното отделение, както и част от кардиологията като доказал се нужен сектор специално за МБАЛ-а.

Тежка е мисълта за момента, когато КОВИД кризата отмине, защото всичко, направено за оцеляването на болницата, за това, тя да си стъпи отново на краката си, ще бъде почти загубено. Част от специалистите ще са си тръгнали, част от дейностите ще бъдат загубени, а Пловдив няма нужда от втора инфекциозна болница в мирно време. Но душата ми гори да се справим„, обърна се към съветниците проф. Петров.

След днешното решение той ще разполага с още 83 000 лева, които да прецени как да преразпредели според нуждите на персонала, защото „не леглата лекуват, а хората“.

Средствата, първоначално записани за закупуване на предпазн средства, както и за изграждане на PCR лаборатория, претърпяха редакция „за дофинансиране възнаграждението на персонала“ – по предложение на Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“, подкрепено с 27 гласа „за“ и така станало част от голямото предложение, общо гласувано с почти пълно единодушие от 36 гласа „За“ и само 1 „Въздържал се“.

Още акценти от дебата:

В зала – от обяснение на секретаря на Общината Ангелина Топчивеа, стана ясно, че от гласувани на сесия през пролетта 270 000 лева за борба с коронавируса на Общината са й останали само въпросните 83 000 лева, които сега дарява на МБАЛ „Св. Мина“.

Тези 270 000 лева са заминали и ние не сме разбрали как е станало, коментира с недоумение Парасков.

По повод избора на общинската болница за КОВИД такава пак той подчерта, че разногласие между Областния и Общинския кризисен щаб няма, „Св. Мина“ е била избрана по ясен критерий на база най-ниска запълняемост, еднолични решения не се взимани, а на всяко заседание на Областния кризисен щаб присъстват директорът на общинското здравеопазване доктор Калин Калинов и управителят на общинската болница д-р Петър Петров.

Не зная кой създава тези конфликти, но нека спрем с тях. Решението за КОВИД болницата в Пловдив е експертно, а се представя за политическо. Дават Пловдив като добър пример, нека продължаваме така, заяви Парасков.

На фона на сложната ситуация в момента да се говори за неразбирателство между Щабове е несериозно, съгласи се зам.-кметът Тодор Чонов и съобщи, че вече е изпратен разчет до министър-председателя и имащите отношение към ситуацията ресорни министри за подпомагане на болницата.

Подобни статии

Top