Ураганен вятър изпочупи вратите и събори покрива на гимназията в Сопот (СНИМКИ)

Стихията отнесе и покрива на старата сграда на ХЕИ в Карлово

Ураганен вятър разби две от входните врати на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот, съобщи директорката на училището Катя Адърска. „Сринаха се стъклопакетите  на две от северните врати. Евакуирахме децата, за да не се движат по коридорите и да отварят вратите, което пък ще създаде напрежение в прозорците и можеше и при тях да се получи същото и да се нарани някое дете“, посочи Адърска.

Заради това тя се е свързала с общината, откъдето е бил изпратен специалист по гражданска защита. Той препоръчал учениците да бъдат евакуирани и те са били изведени по под подветрената страна на сградите, за да се избегне опасността от хвърчащи предмети. Освен това температурата в гимназията рязко спаднала заради зеещите врати. Освен това се разлетяла и хидроизолацията на покрива на ученическия стол.

Директорката повикала и училищните автобуси, които извозват сутрин децата, за да ги откарат до населените места, в които живеят.

Адърска съобщи, че още днес ще потърси начин стъклопакетите на вратите да бъдат подменени, за да може утре да се възстанови учебният процес.

Междувременно ураганен вятър отнесе и покрива на старата сграда на ХЕИ в Карлово. Половината град е останал без ток, макар че електричеството вече е възстановено на повечето места.

Преобърнати от стихията са много съдове за смет, съобщиха от общината в подбалканския град.

Според синоптиците скоростта на вятъра в Карлово и Сопот е около 80-90 км/ч. Затова от Гражданска защита съветват гражданите да внимават за летящи във въздуха предмети, да не се движат в близост до жилищни сгради и строителни обекти и да приберат от терасите си всичко, което при силен вятър може да нарани преминаващите по тротоарите.

Собствениците на строителни фирми пък са предупредени да укрепят скелетата и оградите, тъй като те също са уязвими при опасно силния вятър.

Подобни статии

Top